Elinkeinopoliittisen mittaristokyselyn tulokset

23.05.2018

Elinkeinopoliittisen mittaristokyselyn tulokset

Yrittäjät ovat tyytyväisempiä kotikuntansa toimintaan kuin aiemmin. Parhaat yrittäjäkunnat ovat Seinäjoki, Lieto ja Muurame. Maakunnista Pohjois-Karjalassa yrittäjät olivat tyytyväisimpiä kuntien toimintaan.

logo4.png

Lue tästä Elinkeinopoliittinen mittaristo 2018 PDF -muodossa.

Elinkeinopolitiikka ja resurssit, viestintä ja tiedottaminen ja koulutus ja osaaminen saavat yrittäjiltä parhaat arviot. Tyytymättömimpiä yrittäjät ovat kunnan hankintapolitiikkaan. Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselystä, joka julkistettiin tänään Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella.

Kaikilla osa-alueilla yrittäjien arviot ovat parantuneet edellisestä, kaksi vuotta sitten tehdystä kyselystä. Nyt kyselyyn vastasi yli 5800 yrittäjää eri puolilta Suomea.

– Kyselyn tulos osoittaa, että kunnissa on laajalti ymmärretty, että ilman yrityksiä kunta kuolee pois. Siksi viisaat kuntapäättäjät pohtivat ja toteuttavat aktiivisesti keinoja yritystoiminnan edistämiseksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Onneksi kuntajohto ympäri Suomen ymmärtää kasvavassa määrin yrittäjyyden merkityksen verotulojen, työpaikkojen ja palveluiden mahdollistajana. Yrittäjäjärjestö haluaa olla vahvasti kuntapäättäjien tukena, Pentikäinen sanoo.

– Mutta pelkät puheet eivät riitä. Jyvät erottuvat akanoista, kun siirrytään sanoista tekoihin. On tärkeää, että koko kunnan henkilöstö sitoutuu kuntastrategiaan ja toimii arjessa sen mukaan, elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannamari Heinonen sanoo.

Suomen Yrittäjät on kysynyt yrittäjien arviota kotikuntansa elinkeinopolitiikasta nyt kahdeksan kertaa. Kyselyn tulokset ovat olleet hyvä keino lisätä yrittäjien kunnan yhteistyötä.

– Parantuneet tulokset kertovat siitä, että yhteistyöstä on hyötyä, ja sitä kannattaa jatkaa, Heinonen sanoo.

Parhaimman arvosanan elinkeinopolitiikasta pohjoiskarjalaisista kunnista saivat Ilomantsi (8,06), Lieksa (8,0) sekä Nurmes (7,67). Yli 50.000 asukkaan kunnista Joensuu sijoittui valtakunnallisessa vertailussa kolmanneksi. Niin ikään 10.000 – 50.000 asukkaan kunnista Lieksa sijoittui kolmanneksi. Alle 10.000 asukkaan kuntasarjassa Ilomantsi tuli kuudenneksi.

-      Verrattaessa kunnan elinkeinopolitiikan tärkeimpiä osa-alueita pohjoiskarjalaiset yrittäjät pitävät kunnan elinkeinotoimen, elinkeino- tai kehitysyhtiön toimintaa tärkeämpänä kuin muualla maassa keskimäärin ja 54 % vastaajista on sitä mieltä, että se on toiseksi tärkein elinkeinopolitiikan osa-alue. Huomattavaa on, että kunnan elinkeinotoimen, elinkeino- tai kehitysyhtiön toiminta saa huomattavasti valtakunnan keskiarvoa paremmat arvosanat Pohjois-Karjalassa. Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä pidetään tärkeimpänä (61 % vastaajista), vaikka se ei saakaan niin hyviä arvosanoja kuin koko maan vertailussa, valottaa Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

Yrittäjien mielestä parhaat kunnat

17. Rannikko-Pohjanmaa
  18. Häme
  19. Päijät-Häme

– Pohjois-Karjalan kunnat ovat menestyneet hyvin. Mutta haasteena on se, että pohjoiskarjalainen Siun Sote -kuntayhtymä ei ymmärrä yrittäjyyden voimaa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tällä hetkellä kuntayhtymän hankintapolitiikka pahimmallaan tappaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama sanoo.

Ennätysmäärä kunta- ja yrittäjävaikuttajia koolla Tampereella

Suomen Yrittäjien perinteinen Kunnallisjohdon seminaari on parhaillaan koolla Tampereella. Tänä kaksipäiväinen tapahtuma keräsi ennätysmäärän väkeä, peräti 1200 kunnan virkamiestä, valtuutettua ja yrittäjävaikuttajaa. Tapatuma jatkuu huomenna.

Näin kysyttiin

Suomen Yrittäjät kartoittaa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyllä kuntien ja yrittäjien yhteistyötä ja elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Kysely tehdään kahden vuoden välien.

Kysely toteutettiin yhteistyössä IROResearchin kanssa 16.2.–16.4.2018.

Kyselyyn vastasi 5835 Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 62 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Pohjois-Karjalan Yrittäjien alle syntyi uusi naisyrittäjäverkosto

Kahvila Forumissa 5.6. pidetyssä Pohjois-Karjalan Yrittäjänaiset ry:n yhdistyskokouksessa päädyttiin yksimielisesti yhdistystoiminnan purkamiseen. Yhdistys katsotaan virallisesti puretuksi, kun purkautumisesta on tehty merkintä yhdistysrekisteriin.

Yrittäjien oma VIP Ilovaarirockissa!

Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry on tänä kesänä vahvasti mukana uudistuneessa Ilovaarissa. Festivaalia vietetään lauantaina 7. heinäkuuta Joensuun Ilosaaressa ja sen järjestää Kerubi

UUSI AJANKOHTA! 16.8. - 19.8.2018

Pohjois-Karjalan Nuoret Yrittäjät haastavat kaikki Joensuun seudun yrittäjät ja yrittäjämieliset mukaan elokuussa päiväretkelle Ilomantsiin!